Veel gestelde vragen

 

 

Kan ik FAIR coffins veilig cremeren en begraven

De grafkisten van FAIR coffins zijn uitgebreid getest en goedgekeurd voor crematie door de Landelijke Vereniging van Crematoria en opgenomen in haar goedgekeurde materialenlijst. Daarnaast zijn FAIR coffins door de natuurlijke materialen zeer geschikt voor (natuur) begrafenis. De materialen vergaan in de aarde zonder schadelijke materialen achter te laten. Lees meer….

 

Wat is FAIR coffins voor bedrijf en waar staan ze voor? 

FAIR coffins is een Social Enterprise uit Nijmegen en vervaardigt naast gepatenteerde ecologische uitvaartkisten ook ecologische lijkwades en opbaarplanken. Het volledige productieproces is ingericht op de mogelijkheden van mensen met arbeidsbeperking. De Sociale en maatschappelijke doelen zijn de basis van het bedrijf en winst is hierin van ondergeschikt belang en dient slechts als middel voor de borging van de continuïteit en realisatie van de sociale en ecologische doelen.

 

Hoe is de levering van de FAIR coffins geregeld? 

FAIR coffins kunnen online via onze webwinkel worden besteld of via onze dealers. Bestellingen via de webwinkel voor 15u kunnen de dag erna op een door u aangegeven locatie worden bezorgd. Dit kan in overleg met onze distributeur RW Logistics uit Elst 0481 378 556. Bijzonderheden kun u aangeven in het bestelscherm. Bestellingen in het weekend kunnen vanaf maandag bezorgd worden. Onze distributeur neemt verpakkingsmateriaal graag mee retour voor recycling. Bestellingen via onze dealers gaan in overleg met de desbetreffende dealer.

 

Van welke materialen zijn de FAIR coffins gemaakt?

Het basismateriaal is een nieuw ontwikkelt en gepatenteerd product wat het meeste lijkt op karton. De basis is houtpulp van gerecycled hout, karton en papier. De vouwtechniek in de lagen materiaal zorgen voor een lichte en zeer sterke constructie. Door toevoeging van producten uit de natuur wordt het materiaal geschikt voor crematie. De bedrukking van de FAIR coffins gebeurt met een ecologische inkt, die vrij is van zware metalen en oplosmiddelen. De inkt wordt energie arm gedroogd middels UV licht. De lijmen en hechtmiddelen zijn oplosmiddelvrij en op basis van natuurlijke ingredienten als dennenhars, (aardappel)zetmelen en suikers. Lees meer…. https://faircoffins.com/milieuvriendelijk-duurzaam-groen-eco/ 

 

Hoe sterk is een FAIR coffin en wat zijn de maximale maten en gewichten?

De FAIR coffins zijn getest op 200 kg. Zie ook de test filmpjes op onze website. Qua maatvoering is er maar één maat en die is iets ruimer dan de standaardmaten van bekende kistenproducenten. Door het lichte gewicht van slechts 14kg zijn FAIR coffins meer dan 26kg lichter dan spaanplatenkisten. Arbo veilig en goede zorg voor uw tillend personeel. Let op, in tegenstelling tot hout buigt karton altijd een iets door, dus een onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan. Dat is normaal en zegt niets over de maximale belading. Lees meer …. https://faircoffins.com/specificaties/ 

 

Is een uitvaartkist van snelgroeiende houtsoorten als populier ook ecologisch?

Het is een veelgehoord misverstand dat hout als materiaal voor een uitvaartkist ecologisch is. Hiervoor zijn 3 belangrijke redenen.

  1. Er zijn weinig materialen die bij verbranding zoveel giftig CO2 en fijnstof uitstoten als hout. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Het schadelijke CO2 wordt opgeslagen in de boom. Alle deze opgeslagen CO2 komt weer vrij bij verbranding van het hout.
  2. Een gekapte boom kan de lucht niet meer zuiveren van CO2. Dus een boom minder leidt gelijk tot minder lucht zuivering. De aanplant van een jonge kleine boom compenseert dit niet.
  3. Hout is een duurzaam product wat ook duurzaam gebruikt dient te worden voor bijvoorbeeld huizenbouw of meubels i.p.v. het te verbranden of begraven. Zie ook https://faircoffins.com/onderzoek/

 

Hoe zit het met de vocht- en vorstbescherming van de FAIR coffins?

Het materiaal van de romp en deksel zijn van waterwerend materiaal gemaakt, waarbij de bedrukking nog een extra vochtbarrière is. Een korte regenbui of natte bloemen op de kist zijn geen probleem. De onderbodem is afgewerkt met Aquaboard, een stevige waterwerende plaat. De binnenbodem is bedekt met PLA, een composteerbare waterdichte folie. Lichaamsvocht of rijp van koelingen/koelplaten hebben geen invloed op de stabiliteit of integriteit van het materiaal.

 

Hoe is de kwaliteit en afwerking van een FAIR coffin?

FAIR coffins zijn erg sterk en door de verschillende materiaalsoorten en constructie. Ze zijn uitgebreid getest. Zie ook de filmpjes op de website. FAIR coffins hebben een chique, maar ook andere afwerking dan we gewend zijn van uitvaartkisten uit houtproducten. Zo hebben ze vouwranden i.p.v. naden. Ook worden FAIR coffins met de hand gemaakt door mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Wij kiezen bewust voor niet machinale maar menselijke productie. Hierdoor kunnen FAIR coffins mogelijk op detailniveau verschillen. Let op, in tegenstelling tot hout buigt karton altijd een iets door, dus een onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan. Dat is normaal en zegt niets over de maximale belading. 

 

Hoe verhouden de prijzen van FAIR coffins ten op zichte van andere uitvaartkisten?

Duurzaam, sociaal en betaalbaar zijn onze kernwaarden. Wij maken een 100% ecologische en sociaal geproduceerde uitvaartkist voor de kosten van een vervuilende spaanplaten uitvaartkist. Als social enterprise zijn onze sociale en maatschappelijke doelen belangrijker dan winst maken en door onze slimme productie kunnen we onze kosten laag houden. Met een vanafprijs van €395 zijn we dan ook veel goedkoper als andere “ecologische” uitvaartkisten die vanaf zo’n €795 te koop zijn.  

 

Ik heb gehoord van afneembare handgrepen, hoe zit dat?

FAIR coffins heeft patent op afneembare handgrepen. Zo kunnen klanten tegen een kleine meerprijs hun uitvaartkist customizen door bijvoorbeeld lichtbruine grepen en sluitpennen op een witte kist te kiezen. Verschillende kleurcombinaties zijn zo mogelijk. Eind 2018 komen de afneembare grepen op de markt en zodoende heeft FAIR coffins een volledig metaalloze uitvaartkist.

 

Zijn FAIR coffins ook met andere designs te bestellen?

Jazeker, ieder ontwerp is mogelijk, van picknickmand tot metaallook. Eind 2018 komt onze Customizer online en kunnen klanten hun eigen kist designen. Onze DTP-ers zijn voor hulp en vragen op afstand beschikbaar.

 

Zijn FAIR coffins beschilderbaar?

Jazeker, vooral de standaard witte uitvoering kan met watergedragen acrylverf of boardmarkers door familie, vrienden en kinderen worden gepersonifieerd.

 

Ik wil graag de meest duurzame uitvaart, hoe pak ik dit aan?

Wij adviseren dan het gebruik van de FAIR coffin opbaarplank of FAIR coffin uitvaartkist in combinatie met de ecologische uitvaartwade van BIO katoen. Eigen kleding en vooral schoeisel bevatten vaak materialen die minder goed voor het milieu zijn. Denk ook aan de milieu impact op andere keuzes die u maakt voor de uitvaart. Op www.groeneuitvaart.nl staan verschillende groene opties.

 

Hebben FAIR coffins invloed op het gasverbruik bij crematie?

FAIR coffins zijn uitgebreid getest en goedgekeurd voor crematie naar LVC richtlijnen. Uit diverse proefcrematies in zowel koude als warme ovens blijkt het totale gasverbruik bij FAIR coffins op een lager niveau te liggen in vergelijking met houten- en spaanplaatuitvaartkisten. Dit voordeel was nihil in de hoofdverbranding, maar door de schone verbranding hoefde de na-verbrander pas veel later in actie te komen dan bij hout- of spaanplaat uitvaartkisten, wat resulteert in een lager overall gasverbruik.

 

Heeft crematie met een FAIR coffin invloed op het filter van een crematie oven?

FAIR coffins zijn goedgekeurd voor crematie naar LVC richtlijnen. Na diverse testcrematies met FAIR coffins blijken alle ovenparameters ruim binnen de marges te liggen. Zelfs bij flinke luchtcirculatie in de oven zijn er nagenoeg geen opvliegende delen in de oven en blijven de weinige asdelen op de ovenvloer liggen. Zie ook de testvideo’s op de FAIR coffins site. Door de schone en volledige verbranding blijft er minder restmateriaal als gebruikelijk over na crematie en is dit minder werk voor de medewerker.

 

Waarom zijn FAIR coffins interessant voor aanbestedingen van gemeenten en overheid?

Grotere gemeentes moeten het contracteren van een aanbieder voor de WOL (Wet Op de Lijkbezorging) uitvaarten middels een aanbesteding doen. In de aanbestedingseisen voor gemeentes wordt vaak een SROI-eis (Social ReturnOn Investment) gesteld. De overheid kiest ervoor om opdrachtnemers te belonen voor de kwalitatieve en duurzame prestaties die ondernemers al leveren op het gebied van Sociaal Ondernemen. FAIR coffins is een Social Enterprise en haar producten hebben een maximale SROI. Kortom, een ondernemer die kiest voor FAIR coffins kan zodoende ook meedoen aan aanbestedingen van gemeentes.

 

Waarom zit de binnenbekleding strak aan de binnenkant i.p.v. over de rand?

FAIR coffins zijn ontwikkelt naar de behoefte en voorkeuren van de consument i.p.v. traditie en gebruik binnen de branche. Uit onderzoek blijkt een sterke voorkeur voor de huidige strakke afwerking. Daarnaast bevat de traditionele afwerking vervuilend elastiek en is voor de afwerking van FAIR coffins minder materiaal nodig wat weer goed voor het milieu is.

 

Ik heb een specifieke vraag die niet bij de Q&A staat, waar kan ik terecht?

Wij zijn heel benieuwd naar uw specifieke vraag en neem gerust contact op via het contactformulier of mail uw vraag naar info@faircoffins.com 

EmailEmail