Overlijden en uitvaart in tijden van Corona

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus leggen beperkingen op voor een uitvaart. Maar een mooi en waardig afscheid is zeker mogelijk, ook nu!

Er is altijd een manier om het afscheid persoonlijk te maken en medeleven te tonen. Uitvaartverzorgers staan klaar om mee te denken wat voor u de meest passende manier is om afscheid te nemen.

Denk hierbij aan een live-stream van de uitvaartdienst, een ere-haag, het online condoleance register en/ of een drive-in condoleance.

Op deze pagina vindt u antwoord op de meest gestelde vragen rondom het Coronavirus en een overlijden en uitvaart.

Is een overledene nog besmettelijk na overlijden?

Als een overledene besmet is geweest met het coronavirus kan de uitvaart gewoon doorgaan op de reguliere manier. Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na het overlijden.

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart door te spreken?

Helaas, vanaf 16 maart mogen uitvaarten uitsluitend telefonisch besproken worden door de uitvaartverzorger met de opdrachtgever van de uitvaart. Gemaakte afspraken worden per e-mail bevestigd.

Kan rouwbezoek in een uitvaartcentrum doorgaan?

Er kan alleen rouwbezoek in besloten kring plaatsvinden. Het is afhankelijk van de locatie hoeveel mensen in een betreffende ruimte toegelaten kunnen worden. Voor bezoekers geldt ook hier dat er minimaal 1,5 meter afstand van elkaar genomen moet worden.

Is opbaren mogelijk als iemand is overleden aan het Coronavirus?

De overledene mag zowel thuis (zorginstellingen zien hiervan uitgesloten) als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. De kist mag zowel open als dicht. Er is geen bezwaar tegen opbaring van de overledene op bed.  Handcontact met de overledene door de nabestaanden kan ook, mits daarna de handen goed gewassen worden.

Koffie en cake na een uitvaart?

Helaas is het momenteel niet mogelijk om bijvoorbeeld koffie met cake of een borrel aan te bieden na een uitvaartdienst. Alle cateringfaciliteiten in uitvaartcentra en crematoria zijn vanaf 17 maart 2020 niet meer toegestaan.

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart aanwezig zijn?

Sinds 16 maart geldt voor de hele uitvaartbranche dat er bij elke afscheidsdienst maximaal 30 gasten aanwezig mogen zijn. Personeel van een uitvaartcentrum of crematoria worden niet meegerekend.

Aanwezigen van de uitvaartdienst moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Wie die 30 gasten zijn, beslissen de nabestaanden.

Zijn er mogelijkheden om meer dan 30 gasten bij een uitvaart aanwezig te laten zijn?

Het is niet toegestaan dat meer van 30 personen bij een uitvaart aanwezig zijn. Maar er zijn alternatieven om meer dan 30 personen bij een uitvaart te betrekken. In veel crematoria en uitvaartcentra is het mogelijk om de uitvaart via een (beveiligde) live-stream uit te zenden, zodat genodigden er op afstand toch bij kunnen zijn. Via een beveiligde link kunnen zij meekijken naar de afscheidsdienst. Daarnaast is het mogelijk om de afscheidsdienst op te nemen. De nabestaanden ontvangen de opname op usb-stick en kunnen zo de video-opname delen met anderen.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. Net als de algemene richtlijnen van het RIVM geldt ook hier dat deze mensen thuis moeten blijven.  Op deze wijze beschermen we nabestaanden en personeel tegen een mogelijke besmetting.

Condoleren, kan en mag dat nog?

Het schudden van handen na een uitvaartplechtigheid is momenteel niet mogelijk. Dit is een maatregel om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar hoe condoleer je dan wel? Dit kan, bijvoorbeeld, door je hand op je hart te leggen. Terwijl je dit gebaar geeft kun je de nabestaanden condoleren met hun verlies.

Helaas worden er op dit moment ook geen condoleancemappen neergelegd/gebruikt. Soms is het wel mogelijk om via het online condoleanceregister een condoleance achter te laten.

Wat is een drive-in condoleance?

De drive-in condoleance wordt op dit moment omarmt door uitvaartondernemingen. Op deze manier kan iedereen afscheid nemen, maar wel met inachtneming van de 1,5 meter afstand van elkaar.

Bij een drive-in condoleance wordt de overledene in de kist (eventueel met kleine kring van naasten) neergezet. Genodigden rijden dan met hun auto (zonder uit te stappen) langs de kist om op deze manier persoonlijk afscheid te nemen. Op gepaste afstand, kan toch medeleven worden getoond aan de familie.

Monuta heeft het bij meer dan 20 uitvaartcentra verspreid over heel Nederland mogelijk gemaakt om via een drive-in afscheid te nemen van een overledene.

Maar ook bij andere uitvaartondernemingen is dit mogelijk.